Tuesday 19 October 2010

Tomyam



MASAKAN
Program Memasak Murid Tahun 6
Aktiviti memasak ini adalah merupakan salah satu program yang dirancang selepas UPSR . Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk memberikan pendedahan awal kepada murid-murid tentang kemahiran memasak yang akan dipelajari di sekolah menengah dalam mata pelajaran kemahiran hidup bersepadu. Murid-murid telah dibahagikan kepada 8 kumpulan dan dibimbing oleh beberapa orang guru. Setiap murid telah diberi tugasan awal seperti perancangan menu, bahan-bahan dan alatan yang perlu dibawa.
  1. Perancangan Menu
    1. Maksud
      • satu senarai bahan lengkap untuk memasak tomyam 
    2. Tujuan merancang menu
                                                        i.            Menyediakan bahan dan alatan yang diperlukan
                                                      ii.            Menjimatkan masa, tenaga dan bahan
                                                    iii.            Menyediakan sajian yang enak, menarik dan berkhasiat
                                                     iv.            Menyediakan sajian yang menepati anggaran belanjawan
    1. Faktor penentu Menu
                                                         .            Tujuan sajian – untuk majlis jamuan
                                                        i.            Kegemaran - tentukan jenis menu yang digemari atau yang dipesan. Kenal pasti pelanggan
                                                      ii.            Kepelbagaian - hidangan mengandungi variasi dari segi kaedah memasak, bahan yang digunakan ,menarik dan rasa yang enak.
                                                    iii.            Kemudahan fizikal - bergantung kepada peralatan dan kemudahan yang ada.
                                                     iv.            Keperluan - bergantung kepada keperluan , keadaan fizikal dan kesihatan murid.
                                                       v.            Sumber tenaga dan masa - makanan dapat disiapkan dengan sempurna seperti yang dirancang dalam masa yang singkat
                                                     vi.            Bilangan peserta – lima orang dalam setiap kumpulan harus diketahui lebih awal mengelakkan makanan yang tidak mencukupi atau mengelakkan pembaziran
                                                   vii.            Perbelanjaan - menu yang dipilih adalah berdasarkan bahan yang murah dan menjimatkan.
                                                 viii.            Sumber makanan - boleh didapati dengan mudah , segar dan berkualiti


Cara memasak dan menyediakan makanan
Guru setiap kumpulan telah dilantik sebagai pembimbing dan murid dikehendaki mengikut setiap arahan guru semasa aktiviti memasak.

  1. Menyedia dan Penyajian Hidangan

    1. Hidangan lengkap
                                                         .            Maksudnya ialah hidangan yang telah siap untuk dimakan oleh setiap orang di dalam kumpulan. Hidangan tersebut mestilah seimbang yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh
                                                        i.            Ciri-ciri hidangan sepinggan lengkap
        1. Mudah
        2. Ringkas
        3. Berkhasiat
        4. Cepat disediakan
Semoga aktiviti memasak ini dapat memberi manafaat dan pengalaman kepada murid-murid tahun 6. Ada juga dikalangan murid yang terpaksa hidup berdikari selama ini kerana ibunya sakit, mungkin aktiviti ini besar maknanya kepada mereka tanpa kita sedari.
Bercerita tentang memasak adalah merupakan satu hal yang saya minati, bermula dari tingkatan 1 lagi saya telah memasak dan menguruskan diri sendiri tanpa bantuan dari keluarga. Pengalaman ini bermula semasa saya belajar di sebuah Sekolah Arab di Kedah di mana setiap pelajar memasak makanan sendiri. Walaupun masakan tidak seenak mana, tapi cukuplah untuk alas perut bagi seorang pelajar.
Rasulullah SAW bersabda, orang yang paling disukai Allah di antara kamu adalah orang yang paling sedikit makannya dan paling ringan badannya” (Riwayat Ad-Dailami melalui Ibnu Abbas r.a.)

"Apabila seseorang sedikit makan, maka perutnya dipenuhi cahaya.(Riwayat Ad-Dailami melalui Abu Hurairah r.a.). Dalam satu hadith disebut “Apa yang saya lebih bimbang terhadap umat saya, ialah besar perut, banyak tidur, malas, dan kelemahan keyakinan”. Besar perut, bermaksud, banyak makan, kemewahan. Mereka yang banyak makan, akan membesarkan perut, ia akan mewarisi kelembapan, kurang cergas.

1. Jangan makan atau minum terlalu panas.

2. Dinginkanlah makanan kamu (sebelum dimakan), nescaya makanan itu diberkati (Riwayat Ibnu Addi).

3. Nabi SAW melarang memakan makanan yang masih panas kecuali panasnya telah reda (Riwayat Thabrani)

4. Nabi SAW melarang meniup-niup makanan dan minuman (Riwayat Ibnu Abbas)
Guru Besar telah menyampaikan kepada semua murid semasa perhimpunan tentang waktu makan, sebaik-baiknya jangan lewat hingga melepasi waktu maghrib (6.30 -7.00) dan banyak minum air masak. Ingat lagi tak.........  

No comments:

Post a Comment